Čestitke

V življenju ne zmanjka priložnosti, da bi nekomu čestitali. Čestitke izrekamo ob različnih pomembnih dogodkih v življenju posameznika. Z njimi voščimo ob uspehu ali drugem pomembnem mejniku, zaželimo zdravje, ljubezen, srečo ali uspeh. Čestitamo ob uspešno zaključenem šolanju, ob prvi zaposlitvi, ob rojstvu otroka, ob poroki, vselitvi, godu, rojstnemu dnevu, pomembnih obletnicah … Ne smemo pozabiti na praznične čestitke, ki jih izrekamo ob praznikih, kot so na primer božič, novo leto ali velika noč. Najpogosteje čestitamo v živo, s stiskom roke, ki mu pogosto sledijo poljubi.
Običaj pošiljanja prazničnih čestitk je že zelo star. Sega v daljno leto 1843, ko je angleški podjetnik Henry Cole naročil svojo prvo čestitko. Zanimivo je, da so proizvajalci prvih božičnih voščilnic mislili, da gre za muho enodnevnico, ki se ne bo obdržala. Na njihovo presenečenje pa so ljudje božične kartice zelo dobro sprejeli – in obdržale so se vse do danes. Še več, njihova proizvodnja je v drugi polovici 19. stoletja prerasla v velik posel. Pošiljanje čestitk po navadni pošti je cvetelo tudi v 20. stoletju, ki velja za njihovo zlato dobo.
Zgodbe, ki jih pišejo čestitke, so lahko marsikdaj tudi zelo ganljive. Čestitka, ki jo je neki švicarski gospod poslal leta 1965, je do njegovega prijatelja, kmeta z bližnje planine, potovala neverjetnih 50 let – čeprav je morala prepotovati samo 13 kilometrov. Čestitko je prejel kmetov sin, ki je bil presenečen nad nežnostjo in pozornostjo, ki jo je še vedno izžarevala tudi po petih desetletjih. Čestitke imajo zagotovo posebno moč, saj se nam, če so napisane s pravimi besedami, za večno usedejo v spomin in srce.
Dandanes pošiljanje božično-novoletnih čestitk po klasični pošti velja za domeno starejših. Mlajši se namreč raje poslužujejo hitrejših kanalov, kot so SMS-sporočila ali splet. Kljub temu pa imajo klasične čestitke še vedno svoje prednosti pred elektronskimi. Podobno kot knjige, imajo tudi čestitke v fizični obliki, ki jih najpogosteje napišemo na roko, še vedno svoj čar. V sebi namreč skrivajo neko romantičnost in pristnost, ki ju ne bodo nikoli izgubile. Tovrstne čestitke so trajen spomin, ki ga ne moremo izbrisati, kot lahko izbrišemo elektronska sporočila, ki gredo kmalu v pozabo.
Čestitke v pisni obliki so pogoste spremljevalke rojstnodnevnih daril, prek klasične pošte pa se jih največkrat pošlje ob rojstvu otroka ali ob poroki. Naj bodo besede, s katerimi čestitate, skrbno izbrane – samo tako bodo, v današnji poplavi informacij, izstopale iz množice in ogrele srce tistega, ki mu čestitate.

Statistika
Reg. uporabnikov: 1.113
Št. prispevkov: 24.436