Pregovori

Poleg citatov se ljudska modrost pogosto ohranja in prenaša v obliki pregovorov in rekov. V časih, ko modrih besed še niso zapisovali, so se te prenašale iz roda v rod preko ustnega izročila. Tako so s časoma nastali pregovori, ki jih poznamo še danes. Čeprav jih bolj redko uporabljamo, jih je vredno včasih prebrati, saj so večinoma zelo poučni, nekateri pa tudi zabavni. Srečo imamo, da je slovenščina bogata z različnimi pregovori, od katerih smo jih nekaj zbrali tudi na našem portalu.

Pregovori se v sodobnih pogovorih sicer bolj redko uporabljajo, kar pa seveda ne pomeni, da ne smemo ob primerni situaciji kakšnega povedati. Vsakdo rad sliši primeren pregovor, ki je kot nalašč za situacijo, v kateri se nekdo znajde. Namesto v vsakdanjem pogovoru pa lahko kakšen pregovor posredujemo tudi v pisni obliki, tako kot citate in podobne misli. Vrednost pregovorov pa ni le sporočilna, saj so pregovori svojevrstna umetniška oblika, zato je vedno lepo prebrati kakšen pregovor zgolj za sprostitev in zabavo. Mnogi pregovori namreč niso le poučni, temveč tudi zabavni in šaljivi.

Zakaj si torej ne bi prebrali nekaj zanimivih pregovorov, ki smo jih zbrali na portalu? Nekatere izmed njih lahko pošljete svojim prijateljem, ki bodo osupli nad dejstvom, da pregovor velja še danes, čeprav je bil izrečen in zapisan že pred davnimi desetletji, morda celo stoletji. Že nekateri slovenski pregovori so precej stari, še bolj pa to velja za pregovore v drugih jezikih, od katerih izstopajo predvsem latinski, ki so bili aktualni že pred več kot dva tisoč leti. Zanimivo, da večina teh pregovorov drži še danes, ko latinščine nihče več ne govori. Ja, modrost je res brezčasna!
Če pa imate na zalogi kakšen pregovor, ki ga na naši strani ne najdete, ga le dodajte v našo bazo. Tako se bo modrost še naprej prenašala, v tem primeru preko sodobnejšega medija – interneta, ki nam daje edinstveno možnost, da do obsežne baze pregovorov dostopamo v trenutku in kar iz domačega naslanjača. Izkoristite to priložnost in se naužijte stare modrosti!

Statistika
Reg. uporabnikov: 1.112
Št. prispevkov: 24.436